Bosshaltes

De officiële opening vindt plaats op woensdag 2 maart, Aswoensdag.
“Dan begint de vastentijd en is nog veertig dagen tot Pasen. Dat is ook de tijd dat deze kunstroute loopt”, aldus Jellema.
Lijdensverhaal Jezus wordt met kunstroute op een moderne manier uitgebeeld.

Landerij VanTosse in Oss is vanaf 2 maart het decor van de zogeheten kruiswegstatieroute.
In het gebied staan vijftien kunstwerken die gebaseerd zijn op de kruiswegstatie, oftewel het lijdensverhaal van Jezus.
De betekenis van de kunstwerken liggen echter in het heden.
Het idee is onder andere bedacht door Ruth Jellema, predikant bij de Paaskerk.
“In Drenthe was een kerk die dit idee ook gedaan heeft.
Ik dacht toen ‘dat spreekt mij ook aan’.” Op die manier ontstond het idee voor de kruiswegstatieroute bron dtvnieuws.nl

LABELS:   💃🕺  Evenementen 🏝️ Natuur   📅 2022

Grote belangstelling bij de opening "Bosshaltes" Iedereen werd ontvangen met een kop koffie of thee en een petitfourtje op deze zonnige en ook frisse dag.

Kunstenaars krijgen de Bosshaltes gids uitgereikt

Veertien regionale kunstenaars van K26 in Oss geven hun moderne kijk op de kruiswegstaties in het project 'Bosshaltes’.
De kunstenaars beelden op hun manier de lijdensweg van Jezus uit.
Vanaf 2 maart (Aswoensdag) zijn alle creaties te bewonderen langs de wandelroute in de Landerij VanTosse. 

Bosshaltes route

𝙎𝙤𝙡𝙞𝙙𝙖𝙧𝙞𝙩𝙚𝙞𝙩 De kruisweg die Jezus moest afleggen, staat voor de soms heel zware gebeurtenissen die ieder van ons op zijn levenspad meemaakt en hoe wij daarmee omgaan. Ook als samenleving ontkomen we er niet aan om soms een zware last op onze schouders te nemen, zoals aanpakken van de problemen ten gevolge wordende vluchtelingenstromen door overbevolking en veranderend klimaat. Daarbij spelen zowel aan de kant van de vluchtelingen als van onze maatschappij gevoelens van machteloosheid een grote rol.

𝘿𝙚 𝙫𝙚𝙧𝙤𝙤𝙧𝙙𝙚𝙡𝙞𝙣𝙜 In een transparante 2D vorm heb ik mijn passie voor fotografie gecombineerd met mijn beeld; een kleischets van een hedendaagse J.C. Hier draagt J.C. de last van de C.-pandemie en wordt veroordeeld tot kruisiging. Het kruis is als een dreigende schaduw zichtbaar aanwezig. De foto is geprint op een transparant doek en met een natuurlijk houten frame in het bos geplaatst. Op deze manier is de omgeving een deel van het kunstwerk en laat de kijker aan de verbeelding over.

𝙃𝙤𝙤𝙥 

Dit werk is geïnspireerd door kruiswegstatie veertien. Ik werd geraakt door de gelijkenis met deze tijd: opgesloten zitten, of in een fysieke ruimte, of in jezelf op welke manier dan ook. Ik hoop dat het beter, anders, iets met uitzicht zal worden.

𝘿𝙚 𝙙𝙧𝙖𝙜𝙚𝙧 𝙫𝙖𝙣 𝙩𝙧𝙖𝙣𝙚𝙣 

Als je zelf leed draagt zal het opluchting geven juist anderen te troosten. De kern van troost is dat je je niet verlaten voelt. De boom draagt de tranen De takken omarmen het verdriet het verzacht de gestapelde pijn van de wenende vrouwen.

𝙒𝙖𝙖𝙧𝙙𝙞𝙜𝙝𝙚𝙞𝙙
Ik neem mezelf mee, In deze lege koffer,  Waardigheid weegt niets, En is loodzwaar. Wat als je op de vlucht bent voor geweld,  uitsluiting, oorlog, onderdrukking en klimaat? Je naakte lijf en je waardigheid, zoals Jezus die van zijn kleren werd beroofd. Het lot bepaalt waar je ter wereld komt. Vluchtelingenstromen houden aan.

𝙃𝙤𝙤𝙥 

Dagelijks worden mensen via de sociale media aan het kruis genageld. In de Middeleeuwen was hiervoor een schandpaal. Mensen worden beschadigd omdat zij een mening hebben, die niet past in de mainstream van een organisatie of van de maatschappij. Iemand kan zomaar het mikpunt worden omdat je anders bent, je anders kleedt of anders van huidskleur bent of wanneer je behoort tot de LHBTI-gemeenschap.

𝙂𝙧𝙤𝙚𝙞𝙠𝙧𝙖𝙘𝙝𝙩 

Ik zag in 2005 voor het eerst de Kruiswegstaties van Aad de Haas in Wahlwiller en was direct ontroerd. Hij schilderde tegen de wil van de Rooms- katholieke kerk, statie 15, De opstanding". Voor mij persoonlijk is juist de opstanding, het "Paasfeest heel belangrijk. Iedereen maakt in zijn leven bergen en diepe dalen mee. Elk mens heeft zijn eigen kruis te dragen. En diep te zijn gevallen, weer op te staan en opnieuw te beginnen. Daarvoor is moed nodig en je kunt dit niet alleen, daarvoor heb je de ander nodig.

𝙇𝙚𝙫𝙚𝙣 𝙞𝙣 𝙪𝙞𝙩𝙫𝙤𝙚𝙧𝙞𝙣𝙜 

Ik heb deze statie vertaald naar de huidige coronatijd waarin we allen hebben moeten leren omgaan met vallen, opstaan en doorgaan. De kledingstukken staan voor de diversiteit in de samenleving. De plank en de treden duiden de weg die we moeten gaan. Het rood witte lint is een signaal dat het leven in uitvoering is.

𝑽𝒆𝒓𝒔𝒄𝒉𝒆𝒖𝒓𝒆𝒏𝒅 𝒂𝒇𝒔𝒄𝒉𝒆𝒊𝒅 𝒗𝒂𝒏 𝒎𝒐𝒆𝒅𝒆𝒓 𝒆𝒏 𝒌𝒊𝒏𝒅
Twee bomen, twee standvastige mensen, moeder en zoon, Maria en Jezus ontmoeten elkaar, worden uiteengerukt na hun laatste omhelzing. Het kunstwerk toont dit verscheurend moment. Een weefsel van repen stof, gemarkeerd door twee eiken, dat reikt tot aan de hemel.

𝙑𝙚𝙧𝙡𝙤𝙨𝙨𝙞𝙣𝙜 

De dood maakt me bang maar ook nieuwsgierig. Het is een doembeeld en tegelijkertijd een bevrijdend idee, een verlossing van dit aardse gedoe, waar ik dan toch vreselijk aan gehecht ben. In dit beeld zie je overgave en het loslaten van de laatste draadjes die verbonden zijn met de aarde.

𝙎𝙤𝙡𝙞𝙙𝙖𝙧𝙞𝙩𝙚𝙞𝙩 

De kruisweg die Jezus moest afleggen, staat voor de soms heel zware gebeurtenissen die ieder van ons op zijn levenspad meemaakt en hoe wij daarmee omgaan. Ook als samenleving ontkomen we er niet aan om soms een zware last op onze schouders te nemen, zoals aanpakken van de problemen ten gevolge wordende vluchtelingenstromen door overbevolking en veranderend klimaat. Daarbij spelen zowel aan de kant van de vluchtelingen als van onze maatschappij gevoelens van machteloosheid een grote rol.

𝙃𝙚𝙡𝙥 𝙈𝙞𝙟

Twee armen en handen geven ondersteuning om het kruis te dragen. Ik heb gekozen voor het moment dat het kruis wordt opgetild en de last van Jezus wordt overgenomen Hoe lang blijven we kijken naar iemands ellende voordat we de handen uitsteken om te helpen?

𝘿𝙚 𝙠𝙧𝙖𝙘𝙝𝙩 𝙫𝙖𝙣 𝙗𝙚𝙚𝙡𝙙𝙫𝙤𝙧𝙢𝙞𝙣𝙜 

In den beginne was het Woord, en het Woord was God. Veel mensen verstaan deze woorden niet meer. Woorden veranderen, worden uit hun context gehaald. Je kent ze wel, halve waarheden, alternatieve feiten. Maar sommige beelden zijn zo krachtig, dat steeds voortleven. Het doek dat Veronica ons laat zien, ming avant la lettre. Een beeld dat uit Woorden is opgebouwd. We lezen het gelaat van Jezus.

𝘿𝙚 𝙡𝙖𝙨𝙩 𝙫𝙖𝙣 𝙙𝙚 𝙫𝙤𝙤𝙧𝙪𝙞𝙩𝙜𝙖𝙣𝙜 

Met elke stap van de mens neemt de belasting van onze aarde De menselijke voetafdruk wordt groter en dieper. Sinds de industriële revolutie anderhalve eeuw geleden is er op grote schaal begonnen met de roofbouw op onze planeet. Staan we op het punt te bezwijken? Of krabbelt de mensheid weer op? Wat denkt U?

𝙂𝙚𝙬𝙞𝙘𝙝𝙩

De onmacht en uitputting maakte einde aan zijn krachten. Maar lijden is niet het laatste woord. Het vallen is niet erg, we kunnen altijd weer opstaan. Al is het gewicht nog zo zwaar. Het geeft kracht en vertrouwen.

𝙃𝙚𝙩 𝙑𝙚𝙧𝙧𝙖𝙖𝙙 𝙙𝙤𝙤𝙧 𝙅𝙪𝙙𝙖𝙨 

Bij statie No 13, had ik meteen de gedachte VERRAAD door Judas in het vizier. Anno nu heeft verraad nog steeds een grote impact op onze samenleving. Bij het vervaardigen van dit werk heb ik gebruik gemaakt van diverse aluminium materialen. Het houten kruis met het gedrapeerde blauwe doek symboliseert de afneming. Met opzet heb ik gekozen voor een zeer bombastische Verrader en een simpel eenvoudig kruis.